Recent Changes - Search:

English


Nederlands


PmWiki


edit sidebar Line

Ned /

Vogelkers

====

Wat is Vogelkers? Onder constructie


Attach:amerikaanse-vogelkers.jpg Δ De Amerikaanse vogelkers of bospest (Prunus serotina) is een struik tot kleine boom van 20 meter hoog. Vanaf de jaren twintig van de twintigste eeuw als vulhout in de bossen aangeplant. Deze zeer snelle groeier nam omringende bomen mee in de strijd om het licht, waardoor zij ook sneller en vooral rechter gingen groeien. De Amerikaanse vogelkers bloeit met witte bloemen aan trossen, van eind mei tot en met juni. Bijen, zweefvliegen en vlinders bezoeken haar graag. Al van verre ruik je in het bos dat de Amerikaanse vogelkers in bloei staat door haar zoetige geur.

Het grote nadeel is dat de Amerikaanse vogelkers heel veel bessen draagt en vogels zijn daar gek op. Vandaar de naam “vogelkers”. Dit is niet het echte nadeel natuurlijk, maar de pitten poepen ze overal uit en die zijn ongelooflijk kiemkrachtig. Kortom overal waar je ze niet hebben wil, komen ze ook en dat vinden bosbeheerders niet zo prettig omdat ze al het andere bos kunnen verdringen. Dat geeft haar ook dus de bijnaam bospest.

De kleine bessen of kersen zijn goed eetbaar wanneer ze goed rijp zijn; dan is de kleur zeer donkerrood tot bijna zwart, dan zijn ze het lekkerst. Ik neem ze vaak als ik dorst heb, top dorstlessers, talrijk, gratis en voor niets. Hoe kan een Amerikaanse vogelkers nog Hollandser worden? Maak er eens jam van, dat gaat uitstekend. Zier hieronder mijn manier van gelei alias jam maken. De pitten kan je weggooien, net als van gewone kersen. Die zijn zelfs giftig. Uitspugen mag dus weer en is goed voor je gezondheid.

====

Het proces van het maken van gelei of jam van de bessen van Vogelkers


Attach:1vk-geplukt.jpg Δ

====

Het stomen van de bessen


Attach:2vk.jpg Δ
Attach:3vk.jpg Δ
Attach:4vk.jpg Δ
Attach:5vk.jpg Δ

Categorie: Artikelen | Nederlands | Auteur: Marja Langkamp | Recepten


Deze pagina werd sedert 10 september 2014 keer bekeken.

Edit - History - Print - Recent Changes - Search
Page last modified on September 15, 2014, at 01:13 PM