Ned /

VegetarischZijnEnOuderWorden-2

Specifieke voedingsbehoeften voor vegetarische ouderen


  • Vitamine B12 (nodig voor gezond zenuwstelsel, voor vorming rode bloedcellen; verbeterd concentratie, geheugen en het handhaven van evenwicht) is in het algemeen een extra aandachtspunt, dus ook voor vegetariërs. Deze vitamine komt alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Vegetariërs zullen dus dagelijks zuivelproducten en/of eieren (zie ook: Definities van soorten vegetariërs) moeten eten om aan vitamine B12 te komen. Er kunnen zich wel problemen voordoen bij de opname van vitamine B12. Dit komt vooral doordat het maagslijmvlies (zorgt voor opname van vit. B12) bij ouderen ontstoken kan zijn. In deze gevallen kan (in overleg met huisarts of voedingsdeskundige) dagelijks een vit. B12-tablet (1 gram) genomen worden.
  • Er is een relatie tussen je hersenfunctie en de 'visvetzuren' uit vette vis. Deze relatie is er echter alleen als je nog in de baarmoeder zit. Dat visvetten dementie zouden voorkomen is een fabeltje. Je kunt andere dingen doen om de achteruitgang van je hersenen te vertragen. Uit onderzoek blijkt dat regelmatige lichamelijke activiteit, matig koffiegebruik (2 tot 3 kopjes per dag; granenkoffie is een goed alternatief) en samenwonen met een partner een gunstige invloed hebben bij mannen. De essentiële vetzuren omega 3 en 6 en vit. B12, zijn goed zijn voor je hersens, bloedsomloop, groei van je kraakbeen b.v. en overige lichaamsopbouw en de algemene weerstand. Ze zijn essentiëel een soort van vitaminen omdat je lichaam ze zelf niet kan aanmaken. Je krijgt ze binnen als je iedere dag een boterham met kaas of één à twee eetlepels lijnzaadolie consumeert (of vette vis eet als vleeseter).

"eet lekkere noten"
  • Door het Voedingscentrum zijn nieuwe 'Richtlijnen Goede Voedselkeuze' uitgebracht met de hoeveelheden voor de groep mensen van 50 tot 70 jaar en 70+ers. Deze zijn niet specifiek voor vegetariërs. Maar omdat de aanbovolen hoeveelheid zuivel voor senioren hoger ligt dan voor de leeftijdsgroepen daarvoor, krijgen vegetarische ouderen toch wel meer (en voldoende) vitamine B12 binnen. In vergelijking met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden van mensen jonger dan 50 jaar gaat de aanbeveling voor (melk)producten omhoog en wordt aangeraden om minder zetmeelrijke producten als brood (en daarmee alle soorten van vetsmeersels op brood) en aardappelen te eten. De aanbevolen hoeveelheden voor vleesvervangers (alle bonen, linzen, quorn, peultjes, tempé, seitan, tahoe (tofu), andere sojaproducten), groenten en fruit blijven gelijk.
  • Hazelnoten - beschermen de cellen: 'Hazelnoten' bevatten veel vitaminen E (Tocoferol). Vijftig gr. van dit kleine krachtvoedsel is al genoeg om de dagelijkse hoeveelheid vitaminen E te leveren, die een volwassene nodig heeft. Het beschermt cellen en weefsels. Vitamine E heeft antioxidatieve werking en kan (kanker) en vaatveranderingen tegengaan.
  • Walnoten - versterken het hart: 'Walnoten' zijn een goede, plantaardige bron voor omega 3 vetzuren. De onverzadigde vetzuren verlagen de cholesterolspiegel, verbeteren de bloedcirculatie, verminderen het risico op trombose en werken ontstekingsremmend.
  • Pinda's - versterken de zenuwen: 'Pinda's' zijn rijk aan vitaminen B. Deze zorgen ervoor dat het lichaam energie krijgt en de zenuwen worden versterkt. Bovendien zijn ze een goede bron voor biotine, de vitamine voor een gezonde huid en haren. Omdat pinda's veel foliumzuur bevatten, zijn ze belangrijk voor de celdeling en de stofwisseling.
  • 'Paranoten' zijn rijk aan vitamines; zo bevatten ze extreem veel vitamine B1, maar ook mineralen, zoals met name selenium. Belangrijker nog is dat de eiwitten in paranoten kwalitatief de beste ter wereld zijn.
  • Het 'eten van bladgroente' is een belangrijke leverancier van lutheine en zeaxanthin, twee stoffen die oogaandoeningen (zoals vertroebeling of staar) helpen tegengaan. Deze stoffen zijn rijkelijk aanwezig in andijvie, spinazie en boerenkool.
  • Oudere mensen die al langer 'celibatair' leven en seksueel zich niet meer laten gaan moeten eventueel aminosuiker via voedingssupplementen gebruiken (glucosamine) voor hun gewrichten en gewichtsregulatie.

Kies biologisch geproduceerde producten"koeien in hun element"

Voedsel kan 'biologisch' genoemd worden als het geproduceerd wordt zonder het gebruik van giftige chemicaliën zoals kunstmatige kunstmest en niet genetisch gemanipuleerd wordt. Biologisch geproduceerd voedsel is wereldwijd een snel groeiende voedsel producerende sector. Biologische boerderijen vervuilen de omgeving en het landschap niet met giftige chemicaliën. Dit tot voordeel van de aarde en al haar bewoners. Het is bekend dat biologische boerderijen minder energie gebruiken en minder afval produceren dan boerderijen die niet biologisch produceren. De arbeiders op biologische boerderijen lijden niet onder de bijeffecten van blootgesteld worden aan giftige chemicaliën die tijdens het productieproces worden gebruikt. Hoe meer biologisch voedsel je kan eten des te minder gif je binnen krijgt.

Sommige onderzoeken hebben hogere concentraties voedingsstof aangetoond in biologisch fruit en groente vergeleken met de standaard manier van voedsel produceren. En sommigen zeggen dat biologisch fruit en groente zelfs beter smaken. In de meeste landen zijn regels opgesteld, waaraan biologische boerderijen moeten voldoen voordat ze zichzelf 'biologisch' mogen noemen en in sommige landen zijn deze normen en voorwaarden ook beschermd door de wet.

Het woord 'biologisch' dat de omschrijving is van een betere manier van voedsel produceren, werd voor het eerst gebruikt in het boek getiteld: Look to the Land, door Ld. Northbourne. De auteur beschrijft een holistische, ecologisch uitgebalanceerde benadering van voedsel produceren (alternatief boeren).

In 1947 na bestudering van de traditionele landbewerkingsmethoden in Bengalen, India, geloofde de engelse botanist Albert Howard dat deze manier superieur is aan moderne landbouwmethoden. Hij schreef hierover in zijn boek: The Soil and Health: A Study of Organic Agriculture (ISBN-13: 9780813191713).

Korte inhoud van het boek onvertaald: The Soil and Health was published in 1945, just before agricultural corporations surged to global proportions. Sir Albert Howard's work is a major inspiration to the growing organic and sustainable farming movement and a thought-provoking reminder of a road not taken in developing mainstream agriculture during the past half-century. The central tenet of Howard's philosophy is that healthy soil, vegetation, animals, and humans are connected and that undernourishment of soil is the source of modern agricultural and health problems. In Howard's estimation, heavy reliance on chemical fertilizers will ultimately lead to widespread disease and destruction of vibrant communities. The environmental and social consequences of industrial farming are being hotly debated, and The Soil and Health remains vital to understanding what is at stake in the battle between chemical and organic farming.

Het is waar dat biologisch voedsel vaak wat duurder is dan normaal. Dit is omdat de boeren die biologische producten verbouwen met striktere regels te maken hebben voor kwaliteit dan andere boeren. Meer werk (personeel) is nodig om goede producten te produceren en dit verhoogt dus de kostprijs.

Koop biologische producten die bij u in de buurt zijn verbouwd. Dat is de beste manier. Dit kan de prijs laag houden en ondersteun je de juiste methode van land bewerken met veel minder vervuiling en verlies van kwaliteitsaarde vergeleken met de standaard landbouw in de leefgemeenschap.

Op Uw gezondheid en levensgeluk!

Categorie: Artikelen | Nederlands | Auteur: Marja Langkamp


Deze pagina werd sedert 29 juli 2009 keer bekeken.