Vertaling van de engelse tekst op 4 juni 2006

WikiWikiWeb is een "open-editing" systeem waarbij de nadruk meer ligt op het samen schrijven van teksten dan op het simpele bekijken van pagina's op een website. De naam "wiki" is gebaseerd op de Hawaiaanse term "wiki wiki" wat "snel" of "supersnel".
Het basisconcept van een WikiWikiWeb (afgekort Wiki)is dat (bijna) iedereen een pagina kan wijzigen. Op het eerste gezicht lijkt dit een recept voor complete anarchie, maar in werkelijkheid is het zo dat websites die gebruik maken van dit systeem verrassend complexe gemeenschappen hebben opgebouwd voor samenwerking en communicatie via het Internet.
Natuurlijk is het mogelijk dat iemand alles op een pagina vernield, maar dat gebeurt niet zo vaak. En, als laatste redmiddel hebben veel systemen (deze ook) een mogelijkheid om veranderde of vernielde pagina's te herstellen.

Het doel van het systeem is om het zo eenvoudig mogelijk te maken om webpagina's te maken of te wijzigen

Gebruik makend van een normale webbrowser kan iemand (bijna) alle pagina's op een website wijzigen, door het toepassen van relatief eenvoudige text formatting rules?.
Een verwijzing? naar een nieuwe of een reeds bestaande pagina ontstaat eenvoudig door het plaatsen van [[dubbele haken]] om de woorden die de verwijzing zijn, of die de naam van de nieuwe pagina vormen. Tegelijkertijd met het maken van de verwijzing wordt ook de pagina gemaakt, als die nog niet bestaat.
Op sommige sites is het ook mogelijk om een verwijzing te maken door het maken van een WikiWoord-- een woord dat bestaat uit twee of meer woorden, waarvan de eerste letter een hoofdletter is, en die aan elkaar worden geschreven.

Het is zelfs niet nodig om alle instructies te kennen. Andere bezoekers lezen de pagina en passen de opmaak aan. Dat is tenslotte het doel van een Wiki, de samenwerking. De laatste wijzigingen die anderen hebben aangebracht op deze site zijn te zien op deze pagina?

Om meer te leren over het maken van pagina's, lees basisprincipes, en probeer het daarna uit in de proeftuin

Meer informatie over het WikiWikiWeb concept is te vinden in de volgen (engelstalige) websites.

Of stuur een email naar Patrick Michaud op pmichaud@pobox.com