Ned /

Geweldloosheid-4



Filognosie en Vegetarisch delen en waar een goed vegetarisch dieet aan moet voldoen

Uit: De Ether Bestaat (Aadhar 2006): Dialoog vier - Waardenbeheersing.

Vraag: Het laatste principe is dat van het mededogen.. dus moet ik in de yoga mijn naaste liefhebben of hoe zit dat?

Antwoord: Zeker is een goede yogi een mens vol mededogen. Hij herkent zijn eigenbelang in dat van anderen en lijdt als anderen lijden. Dus helpt hij. Dat is mededogen, dayâ. Ik moet wel dom zijn als ik ervan geniet als een ander te lijden heeft. Wens dat een ander niet toe en aanvaard niet voor anderen wat je voor jezelf ook niet accepteert. De wet van het karma is die van de actie en de reactie. Het slaat altijd weer op jezelf terug. Je belandt in de wereld die jezelf hebt opgebouwd. Om die reden zegt men: zet je in voor de hemel en een betere wereld. Maar natuurlijk is het deze wereld, maar dan beter gedaan. Dat wat beter is omsluit zonder repressie het goed van dat wat eraan voorafging; wat is een boom nu zonder zijn wortels? Mededogen is het vredesprincipe, dat is hoe de menselijke zaak recht wedervaart. Zinloze zelfvernietiging is de moordenaar van alle geloof. Onnodig geweld moet koste wat het kost worden vermeden. Het is erg genoeg om van noodzakelijk geweld te moeten zijn, in de zelfverdediging, met het wapen van je vijand. De Gîtâ, waarin Heer Krishna zijn vriend Arjuna ertoe aanzet zijn wapens op te pakken en te vechten zegt het op deze manier: 'gezegend zijn zij die het op zich af zien komen, aan hen is het koninkrijk der hemelen.' Ook is het van belang om van liefdadigheid te zijn: geef hen die behoeftig zijn waar ze om verlegen zitten: voeding, onderdak, kleding, zekerheid en andere basisbenodigdheden. Zorg ervoor dat niemand heeft te klagen. Aldus volgt dit principe vanzelf het principe dat eraan voorafgaat. Zonder delen en helpen is de menselijke samenleving helemaal niet menselijk, maar bevindt ze zich op de weg van de zelfvernietiging. De vier principes genoemd definiëren de menselijkheid, en dat is niet de dierlijkheid die zwakheid ermee is, die misleidt, doodt, promiscue is en steelt. En niet op de laatste plaats is er dan ook het mededogen met andere schepselen. Wees ook met hen geweldloos. Het is niet nodig om dieren voor het voedsel te doden. De levensvreugde die je hen gunt zal de jouwe zijn als je ze hun volle leven laat leven. Je doodt toch ook niet je moeder als ze jou niet meer te eten geeft? Waarom zou je dan wel moedertje koe doden als ze geen melk meer geeft, is dat niet immoreel? En laat ook de andere dieren leven. Deel in de levensvreugde, niet zozeer in de levenslust, dat is de weg naar God. Vermijdt niet-noodzakelijk geweld. Ik zeg het je nog eens: de noodzaak voorbij ben je een dwaas die stap voor stap afglijdt in de hel.

Vraag: Dus hoe moet ik dan een goede vegetariër zijn? Alleen maar bonen eten in plaats van vlees maakt me hongerig, dat kan toch niet goed zijn? Dat zou me verzwakken!

Antwoord: Gelijk heb je. Maar de kracht die je zoekt is niet de kracht van het onnodige geweld dat vleeseters koesteren tegen dieren. Het is meer de kracht van de defensief gewelddadige olifant en het rund, dan de kracht van de offensief gewelddadige tijger en de wolf die je zoekt als mens. Het vegetarisch dieet vraagt wat meer inspanning van jouw kant om gezond en krachtig te blijven. Maar de resulterende levensvreugde maakt het zeker de moeite waard. Dus let goed op je eiwitten, je vitaminen en mineralen als ijzer. Voor je eiwitten eet je bonen gecombineerd met granen. Ze vormen z.g. complementaire eiwitten, samen verschaffen ze je al de bouwstenen voor je lichaamseigen eiwitsynthese. Vlees is net een vitaminepil: je krijgt alles in een hap binnen. Dat is aardig, en smaakt nog goed ook, maar het afbreken van hoogwaardige, complexe eiwitten in de samenstellende delen die nodig zijn voor je eigen eiwitaanmaak, geeft giftige afvalstoffen in de darmen die schade doen aan je spijsvertering en werkt, volgens sommige onderzoekers, ziekten in de hand als kanker van de maag en de dikke darm, zeker als het vlees gerookt of geblakerd is. Vleeseters als katten en honden hebben korte darmen. Maar jij als een primaat met beperkte talenten in dezen hebt dat niet; jij hebt een lang darmkanaal. Jij vergiftigt jezelf met vleeseten en daarom zegt de dokter ook altijd: je moet aan je conditie werken, je lichaam in beweging zetten, je in het zweet hollen, al is het alleen maar om je spijsvertering te stimuleren. En zo is veel van de vleeseterscultuur er alleen maar is voor digestieve doeleinden: om je stront te bezorgen. Letterlijk verzuurt men als vleeseter bij de noodzaak van een sterker maagzuur. En verzuurd speeksel is ook niet goed voor je dentale gezondheid. Dus wees ook om de redenen van een vreedzaam en comfortabel leven, een vegetariër. De planeet kan bovendien ook niet zoveel vleeseters herbergen. Dus zet het uit je hoofd, er zit geen toekomst in. De eiwitten zijn, met bonen en granen gecombineerd, het probleem niet; je moet er zelfs op letten dat je het lichaam niet al te veel tevreden stelt door alle eiwitten in een maaltijd tegelijk te gebruiken, tenzij je natuurlijk een feestje hebt of wat extra's kan gebruiken. Eet brood of iets van granen bij het ontbijt, maar niet steeds rijst of pasta bij je warme eten. Eet in plaats daarvan, als je niet te dik bent, aardappels. Gebruik slechts (bij voorkeur biologische) bonen of andere peulvruchten bij de aardappels en groenten in het vervangen van je vleesmaaltijd. Het lichaam zal er dan ijverig in blijven om het noodzakelijke aanvullende koekje bij de thee te krijgen of een boterham wat later op de dag.

Eet weinig, maar regelmatig; maar laat je ook af en toe eens gaan, b.v. op een cakradag als je sociaal bent. Drink kruidenthee. Dat tezamen houdt het lichaam zowel als de geest gretig zowel als bevredigd. Voor je vitaminen moet je er voor zorgen dat je drie stuks fruit per dag eet zowel als een half bord verse groente. De vitamine C is absoluut noodzakelijk. Je zal gebukt gaan onder depressies en ziek worden als je ze niet binnen krijgt. Voor je ijzer, een element dat ook vrij voor handen is in de vleesmaaltijd, moet je ijzerrijke groenten en vruchten eten, zoals broccoli, witlof en vijgen om geen last te krijgen van bloedarmoede. Voor je vitamine B12 - de vitamine die je hongerig maakt als die ontbreekt - moet je melkproducten eten (je kan maximaal een maand zonder B12). Het is een vitamine nodig voor je zenuwstelsel. Drink, behalve met het melkvasten dan, twee glazen melk per dag of anders, als je allergisch bent voor lactose, kunnen een paar plakjes kaas volstaan die dezelfde hoeveelheid melk dekken. Kaas is samengeperste en gefermenteerde melk waar het water aan ontbreekt. Het is veilig voor mensen met de allergie. Veganisten zijn ertoe veroordeeld zeewier te nuttigen in plaats van melkproducten te gebruiken. Een dergelijk dieet is veel moeizamer. Wees niet een fanaat, of anders lijdt je aan een gebrek aan filosofie. De koe is je welvaart en welzijn, en in een vegetarische cultuur is ze heilig dus. Noten zijn ook een bron van vitamine B (maar niet van B12), selenium (paranoten) vetzurenen eiwit (zie een overzicht). Eet, zij het spaarzaam, echte boter op je brood en geen margarine, de kunstmatige vitamine D erin kan je namelijk ernstige moeilijkheden bezorgen. Een teveel ervan geeft, i.t.t. de natuurlijke vitamine D, kalkafzettingen (hypercalcemie) door het hele lichaam. Ook kunnen er problemen ontstaan met b.v. je gewrichten en zenuwen. Vitamine D heeft te maken met het immuunsysteem dat, ontregeld met een verkeerde D, kan leiden tot chronische ontstekingen zoals gezien in ziekten als M. S. en artritis. De les is dus: eet natuurlijk en niet te veel, niet alles tegelijk, en eet gevarieerd; dan zal je langer en gelukkiger leven dan menig een vleeseter en zal je zonder al het zweet zijn (en de extra medische onkosten en ellende) om gezond te kunnen blijven.

Zie voor meer dialogen: de synopsis van de Orde van de Tijd

Filognosie: betekent letterlijk: liefde voor de kennis. De term wordt gebruikt in contrast met de term filosofie om aan te geven dat niet enkel de liefde voor de wijsheid en haar ontwikkeling het doel is, maar meer de liefde voor de kennis in haar geheel zoals ze is. Praktisch gesproken impliceert de term de praktijk van het teweegbrengen van eenheid en harmonie van bewustzijn op het gebied van de feiten (methode/ wetenschap), de principes (analyse/spiritualiteit) en de persoon (religie/politiek) middels contemplatie, vertoog en dienst aan de natuurlijke orde van de tijd in samenhang met de ether, als de methode voor het bieden van tegenwicht tegen de moeilijkheden van de onwetendheid. (zie verder de filognosie site)

Filognostische bekentenis 132: Overtreden van de basisregels leidt tot materialisme en onevenwichtigheid in de achting voor de zes gezichtspunten en volheden; derhalve is de ideale filognost iemand die 1) zijn klok en weekorde met de zon gelijk zet, 2) een vegetariër is, 3) celibatair is tenzij hij kinderen verwekt, en 4) in principe iemand die zijn werk doet voor een uitkering of basis-inkomen - een niet-ideale filognost noemt men dan een profiteur.


Een volwaardig recept voor een gezonde vegetarische (feest)-maaltijd

Hieronder een beschrijving van een volwaardige vegetarische maaltijd, met alle benodigde eiwitten en vitaminen (voor de vetzuren moet je ofwel extra kaas gebruiken, 's morgens op de boterham b.v., of 's avonds wat losse blokjes, en/of een extra eetlepel lijnzaadolie door je toetje doen; is wat minder lekker. Zie nogmaals de tien punten van de hierboven beschreven 'Biochemie van het filognostisch dieet'). Een vegetarische maaltijd is gewoon ook heel lekker, het hart een genoegen!


Moeder Aarde geeft alles wat een mens
aan volwaardig voedsel nodig heeft
- Gepureerde aubergine, spinazie en tomaten
- Gekruide rijst
- Tofu of panir in kruidentomaten-saus
- Biogarde-yoghurt met vers fruit en ahornsiroop
  • Gepureerde aubergine, spinazie en tomaten.

Ingrediënten: 900 gr. aubergine in blokjes gesneden, 450 gr. fijngehakte spinazie (event. zonder steeltjes), 900 gr. tomaten, ontvelt en fijngesneden, 5 eetl. zonnebloemolie of ghi (ghee) (geklaarde boter, kant en klaar te koop in toko's), 1 verse rode of groene spaanse peper, zaadjes verwijderen en klein snijden (of een mespunt gedroogd in poedervorm), halve theel. kurkuma, 1 theel. fijngemalen korianderzaad, halve theel. fijngemalen komijnzaad, halve theel. asafoetida (Hing - sterkruikend hars van de wortel van de Ferula asafoetida, in poedervorm, wordt gebruikt om zijn speciale smaak en geneeskrachtige eigenschappen; u kunt dit poeder ook makkelijk weglaten), anderhalve dl. water, 1 theel. rietsuiker, 2 en halve theel. zout en halve theel. garam masala (kant en klaar bij de toko). Dit gerecht wordt gemaakt door de groenten te koken tot ze een dikke saus vormen.

Bereiding: Verhit de olie of ghi in een grote pan en bak de spaanse peper en de koriander een paar seconden. Voeg daarna de andere poederspecerijen toe, bak alles nog een paar seconden en doe er dan meteen de aubergineblokjes bij. Bak ze boven een matig hoge vlam terwijl je voorzichtig roert, tot de aubergine boterzacht is en de zaadjes er uit beginnen te vallen. Roer er nu de spinazie, de tomaten en het water doorheen. Dek de pan gedeeltelijk af en laat de groenten ongeveer 20 minuten koken, terwijl je af en toe roert. Draai de vlam hoger en laat alles, onder herhaaldelijk roeren, nog 10 minuten doorkoken, totdat de spinazie, de aubergine en de tomaten samen een dikke fluweelachtige saus vormen. Tenslotte de pan van het vuur halen, suiker, zout en garam masala toevoegen en doorroeren. Voorbereiding en kooktijd: 40 minuten.

  • Gekruide rijst.

Ingrediënten: 250 gr. basmati-rijst of een andere kwaliteitsrijst met een lange korrel, 5 dl. water, 2 eetl. zonnebloemolie of ghi, 2 spaanse pepers, zonder zaad en fijngemaakt, 1 theel. komijnzaad, 1 theel. fijngemalen kaneel, 1 theel. geraspte gember, 3 kardemomzaaddoosjes, 2 eetl. fijngehakte peterselie of korianderblaadjes, 1 theel. zout.

Bereiding: De rijst goed wassen, 15 minuten laten weken en vervolgens 15 minuten laten uitlekken (Dit mag je ook overslaan). Breng het water aan de kook. Verhit de olie en bak er de spaanse pepers en het komijnzaad in. Als het komijnzaad bruin begint te worden, voeg je de kaneel, gember en kardemom toe. Roer alles een keer door en strooi de rijst erbij, terwijl je blijft roeren. De rijst moet na een paar minuten licht geroosterd zijn. Giet het kokende water bij de rijst, leg een deksel op de pan en draai de vlam zo laag mogelijk. Laat de rijst zonder het deksel van de pan te nemen en zonder te roeren ongeveer 15 minuten koken, totdat al het water opgenomen is. Neem het deksel van de pan en laat de rijst heel kort even droogkoken. Je kan ook zien of de rijst goed is als er kleine putjes te zien zijn in de rijst. Verwijder de kardemomzaaddoosjes en meng voorzichtig met een vork de fijngehakte peterselie of korianderblaadjes en het zout door de rijst. Deze rijst kan geserveerd worden bij elke groenteschotel of bij willekeurig welk gerecht.

  • Tofu of panir (met groene erwten, kikkererwten, bruine- of witte bonen of kapucijners (kant en klaar uit glazen potten of gedroogde variant die vooraf een nacht in water geweekt moet worden) in kruiden-tomatensaus.

Ingrediënten: 500 gr. tofu (bij de toko of supermarkt), 1 pakje gezeefde tomaten, 3 dl. water, 2 eetl. zonnebloemolie, garam masala, 1 pakje kokoscreme (santen), handjevol rozijnen, halve theel. zout (optioneel), 1 potje zwarte of groene olijven op olie (optioneel), gesneden gember op siroop uit potje.


Kruidenpalet van Moeder Aarde

Bereiding: Snijd de tofu in blokjes van 2 bij 2 cm. Verhit de olie in de koekepan en bak de blokjes met een theel. garam masala of andere kruiden, die je lekker vind (italiaanse kruiden, basilicum etc.), op een wat hogere vlam, zodanig dat de blokjes wat bruin worden en dichtschroeien. Doe nu de peulvruchten van je keuze bij de tofu. Voeg zoveel gezeefde tomatenpuree erbij als nodig, het water, de rozijnen, stukjes kokoscreme, 2 eetl. olijven, 2 eetl. gember en roer dit alles voorzichtig door de tofu. Laat dit een half uurtje lekker zachtjes bakken, zodat alle smaken zich met elkaar vermengen. Voeg nog wat water toe om event. te verdunnen en de hoeveelheid saus te vermeerderen. Strooi als extra bij het opdienen van de saus nog wat cashewnoten erover.

De tofu kan goed vervangen worden door panir.

  • Biogarde-yoghurt met vers fruit en ahornsiroop.

Ingrediënten: 1 beker (500 ml.) Biogarde-yoghurt, stukjes vers fruit zoals banaan, kiwi, mango, aardbeien, peer of naar eigen keuze. 2 eetl. room, 2 eetl. ahornsirop, eventueel een klein beetje rozenwater voor extra geur en smaak.

Bereiding: vul de desertschaaltjes met bovengenoemde ingrediënten en voeg voor een fijne geur een klein beetje rozenwater toe, en/of nog een paar pijnboompitjes ter versiering.

(Ahornsiroop is ingedikt sap van de ahorn-boom (suiker-esdoorn) en is heerlijk als zoetmiddel voor toetjes. Ahornsiroop is de meest natuurlijke ongeraffineerde suiker die er bestaat, omdat hij nog alle sporenelementen en mineralen van zijn omgeving bevat. De indianen kregen de kunst onder de knie om van deze bomen het zoete sap te winnen en tot houdbare siroop te bereiden)

Eet Smakelijk!


Wist u dat?

  • ....Heer Krishna, de achtste (zie ook S.B. 10: 3) en voornaamste avatâra (nederdaling van God op aarde) en incarnatie van de Hindoegod Vishnu beroemd was om Zijn betoverende fluitspel en daarmee een fascinerende en magische groei van het groen teweegbracht in Vrindâvana, een stad aan de oever van de rivier de Yamunâ in noord-centraal India, beroemd door zijn heiligen/muzikanten. Veel later wordt verslag gedaan van een hoveling van de beroemde Moghul Keizer Akbar, die in staat bleek wonderen te verrichten met zijn gezangen zoals het laten regenen, olie-lampen die spontaan gingen branden, en het stimuleren van de groei en bloei van planten en bloemen door simpelweg ragas te reciteren in hun bijzijn. Dit aantrekkelijke idee is bevestigd in de Tamil-literatuur, die verwijst naar de 'ogen' of knoppen van de suikerrietplant die sterk gingen groeien in antwoord op het zoete gezoem van gespikkelde kevertjes en naar een sterke stroom van zoete nectar uit de goudkleurige bloemen van de 'Gouden Regen' (Cassia fistula) als ze werden toegezongen met hart-betoverende melodieën.
  • .... dat zonder twijfel is bewezen dat de groei, het bloesemen en opengaan van bloemknoppen, het fruit dragen en voortbrengen van zaden, door harmonische geluidsgolven positief wordt beïnvloed .....
  • .... een van de meest belangrijke onderdelen in het dieet van de mens is proteïne, die de acht essentiële amino-zuren voortbrengt, die zorgen voor de groei van het lichaam. Er zijn eenentwintig amino-zuren: Acht worden essentieel genoemd voor de volwassene, tien ervan zijn nodig voor het opgroeiende kind. Als deze achttien amino-zuren aanwezig zijn, kan het lichaam de drie resterende amino-zuren zelf aanmaken.
  • .... vlees de meest populaire bron van eiwitten is; het stukje biefstuk van vandaag komt van vlees dat in 180 dagen geforceerd wordt geproduceerd door het vee te voederen met veevoer van een kwalitatief laag gehalte eiwit met granen voordien bespoten met giftige insectisiden. Het gif nestelt zich rechtstreeks in het vet, speciaal in het doorregen vlees van het dier en kan bij langdurige consumptie leiden tot hartkwalen. Om het gewicht van de koeien te verhogen met twintig procent - en daarmee een extra winst te garanderen van miljoenen euros/dollars - voederen de veefokkers hun dieren met diethylstilbestrol (DES), die kankerverwekkend zijn voor mannen en vrouwen.
  • .... de mensheid in angst is verzet door de uitvinding van de atoombom. Maar de wijdverspreide vernietiging en uitputting van de grond waar we van afhankelijk zijn voor ons bestaan, wordt genegeerd door de meerderheid van de mensen, die alleen denken aan calamiteiten in termen van natuurrampen en oorlogen. Verspillende exploitatie van de vruchtbare grond wordt gedeeltelijk veroorzaakt door het verlangen naar snelle opbrengst en winst en ook door een zekere graad van onwetendheid. Veel wetenschappers en landbouwspecialisten realiseren zich nu dat hun kennis op het gebied van de natuurlijke processen met betrekking tot de vruchtbaarheid van de grond, van de aarde, niet compleet en toereikend is. Zij erkennen dat deze processen alleen gedeeltelijk uitlegbaar zijn in landbouw-wetenschappelijke termen en dat de puur onnatuurlijke benadering van de studie van de grond en zijn vele goede eigenschappen een doodlopende weg is; zo dood als de mechanische vastberadenheid van de negentiende-eeuwse Natuurkunde. "Dood" is het geschikte woord ervoor, want de missende factor hier is het 'leven' zelf.
... dat alle levende wezens: de mens, planten, dieren,
de aarde, planeten en de sterren met elkaar zijn verbonden:
als een van hen wordt aangetast, worden de anderen ook aangetast!

  • Vedische referentie: dayâ: geweldloosheid (ookwel ahimsa) en mededogen.

Zie ook

Luister ook naar: De Tien Verschijningen, speciaal vers 9:<br> Meditatie-verschijning (Buddha):<br>

Afwijzend het offervlees van het altaar verkregen,<br> vol van mededogen met de arme dieren.<br> O Heer der Schoonheid, in de vorm der Meditatie,<br> Heer van de hele wereld! Heer van de hele wereld! Heer van de hele wereld!

Zie ook de volgende video: Waarom je een vegetariër zou moeten zijn/worden....

Attach:cow-hay-eating.jpeg Δ


Voetnoten/Referenties

  1. "Diet and Stress in Vascular Disease", Journal of the American Medical Association, JAMA 176: 135-35, 1961.
  2. Primary Prevention of the Arteriosclerotic Disease, rapport van de Inter-Society Commission for Heart Disease Recources, Oplage 42; A53-95, december 1970; Dietary Goals For the United States, Senate Select Committee on Nutrition and Human Needs, U.S. Printing Office, Washington D.C., 20402, februari 1977.
  3. Verzadigde vetten worden hoofdzakelijk, maar niet uitsluitend, aangetroffen in producten van dierlijke oorsprong; gehydrogeneerde (verbinden met waterstof) vetten worden aangetroffen in voedsel dat voor de handel geproduceerd wordt; cholesterol wordt uitsluitend aangetroffen in producten van dierlijke oorsprong.
  4. "What is the Experts' Opinion on Diet and Coronary Heart Diseases?", Kaare R. Norum, Journal of the Norwegian Medical Association, 12 februari 1977.
  5. Dr.ir. Hermus, wetenschappelijk medewerker aan de afdeling "Humane Voeding" van de Landbouw Hogeschool te Wageningen.
  6. "Soybean Protein Diet in the Treatment of Type II Hyperlipoproteinaemia", C.R. Cistori et. al., The Lancet, 1 (8006): 275-7, 5 februari 1977.
  7. "Role of Lifestyle and Dietary Habits in Risk of Cancer Among Seventh-Day Adventists", R.L. Phillips, Cancer Research, 35: 3513, november 1975; "Fat Intake Seen Increasing Cancer Risk", Morton Mintz, Washington Post, september 1976.
  8. "Bacteria and the Aetiology of Cancer of the Large Bowel", M.J. Hill, The Lancet, 1: 95-100, 1971.
  9. Cancer and Other Diseases from Meat Consumption p. 12, Blanche Leonardo Ph.D., 1979.
  10. How Sodium Nitrite Can Affect Your Health, M. Jacobs, Center for Science in the Public Interest, Washington D.C., 1973. 'Nitrosamines as Environmental Carcinogens', W. Linjinsky en S.S. Epstein, Nature 225, p. 21-23, 1970. 'Nitrate and Human Cancer', Committee on Nitrate Accumulation, National Academy of Sciences, Washington D.C., 20418, 1972 en The Lancet, 2 (8032): 281, 1977.
  11. Poison in Your Body p. 52, Gary en Steven Null, Arco Press, 1977.
  12. Diet, Nutrition and Cancer, National Research Consul, American Academy of Sciences, National Academy Press, June 1982.
  13. "Health Forum", Dr. P. Airola, Vegetarian Times, page 67, August 1982.
  14. "The Influence of Flesh Eating on Endurance", Irving Fisher, Yale Medical Journal, 13 (5): pp. 205-221.
  15. A Fleshless Diet: Vegetarianism as a Rational Dietary pp. 131-132, J.L. Buttner, Frederick A. Stokes Company, New York, 1910.
  16. Diet for a Small Planet, page 12, Francis Moore Lappé, New York Ballantine Books, 1975.
  17. Diet for a Small Planet, page 10, Francis Moore Lappé, New York Ballantine Books, 1975.
  18. Diet for a Small Planet, page 235, Francis Moore Lappé, New York Ballantine Books, 1975.
  19. Georg Borgström, geciteerd in Diet for a Small Planet page 25, Francis Moore Lappé, New York Ballantine Books, 1975.
  20. Lester Brown, geciteerd in The Vegetarian Alternative page. 234, Vic Sussman, Rodale Press, 1978.
  21. Dr. Jean Mayer, geciteerd in Dietary Goals for the United States page 44, Senate Select Committee on Nutrition and Human Needs, U.S. Printing Office, 20402, 1977.
  22. Georg Borgström, geciteerd in Diet for a Small Planet page 32, Francis Moore Lappé, New York Ballantine Books, 1975.
  23. Population, Resources and Environment page 64, Paul and Anne Ehrlich, W.H. Freeman and Company, 1970.
  24. FAO Production Yearbook 1984, vol. 38, Statistics Series No. 61, pp. 226-247, Food and Agriculture Organization of the United Nations / Rome.
  25. The Edenite Creed for Life page 19, The Edenite Society, 1979.
  26. The Edenite Creed for Life, The Edenite Society, 1979.
  27. The Gospel of the Holy Twelve page 8, Ds. G.J.R. Ousley, Health Research, reprint 1974.
  28. Broma-voedsel (Marcus 7.19, Lucas 3.11 en 9.13 en Johannes 4.34); brosimos - dat wat gegeten kan worden (Lucas 24.41); brosis - voedsel, of eten als handeling (Johannes 4.32, 6.27, 6.55, Lucas 12.42); prosphagion - iets te eten (Johannes 21.5); trophe - voeding (Mattheus 3.4, 6.25, 10.10, 24.45, Lucas 12.23, Johannes 4.8); phago - eten (Mattheus 25.35, 25.42, Lucas 8.55). Elke keer duidt het oorspronkelijke Grieks op voedsel in het algemeen. Het dient wel opgemerkt te worden dat de New English Bible de juiste vertalingen gebruikt.
  29. Het artikel "Was the Master a Vegetarian?" van Ds. V.A. Holmes-Gore vinden we onder andere het volgende over Jezus.
  30. The Four Soul Killers, page 15, Gnostic Orthodox Church, St. George Press, 1979.
  31. Een aantal ervan zijn: Genesis 3.18, 9.4, 9.5; Deuteronomium 12.16; Jesaja 1.11, 1.15, 66,3; Leviticus 3.17, 7.14, 7.23, 7.26; en Spreuken 23.20.
  32. Het is zeker interessant te weten dat de meer dan 5000 jaar oude vedische literatuur de verschijning van Boeddha voorspeld heeft. In het S'rîmad Bhâgavatam (1.3: 24) vinden we de volgende passage: tatah kalau sampravritte, sammohâya sura-dvishâm, buddho nâmnâñjana-sitah, kîkatheshu bhavishyat: "Daarna in het Kali-tijdperk zal Zijn geboorte als Heer Boeddha uit Añjanâ in Gayâ plaatsvinden om diegenen die afgunstig zijn op de theïsten te misleiden". In vers 28 van hetzelfde hoofdstuk wordt uitgelegd dat alle incarnaties volkomen expansies zijn van de Allerhoogste Heer, bhagavân, maar dat Heer Krishna de oorspronkelijke Allerhoogste Heer Zelf is (krishnas tu bhagavân svayam). De s'âstra's (vedische geschriften) beschouwen Heer Boeddha dus als een incarnatie van Krishna.
... Waarom zou ik dieren doden,
als ik ook bonen kan eten?!

Geraadpleegde Literatuur - Links


Vegetarische Bode van 1894 in Nederland
  • De Yoga-Sûtra's van Patañjali of De Draad van de Bewustzijnsvereniging
  • Food for the Spirit: Vegetarianism and the World Religions by Steven Rosen (Satyarâja Dâsa) / ISBN 0896470229
  • Holy Cow. The Hare Krishna Contribution to Vegetarianism & Animal Rights. Steven J. Rosen (Satyarâja Dâsa) / ISBN 1-59056-066-3
  • Interview with Steven Rosen about vegetarianism by Radio Animalvoices.
  • Vegetarian Recipes and Resources by Stephen Knapp (Nandanandana Prabhu)
  • Vedische Kookkunst door Âdirâja Dâsa - Bhaktivedanta Book Trust 1994 - ISBN 91-7149-304-2
  • The Higher Taste. A Guide to Gourmet Vegetarian Cooking and a Karma-Free Diet. Based on the Teachings of His Divine Grace A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupâda Founder-Acârya of the International Society for Krishna Consciousness.
  • The First Step by Leo Tolstoy. Visiting a slaughter-house.
  • Food For Peace - Super simple vegetarian cooking for everyone, by Rambhoru devî dâsî (ISBN 81-900496-0-7). This cookbook is a collection of well-seasoned recipes meant for those who have neither the time nor the nerve to involve themselves in complicated cooking affairs.
  • Nederlandse Vegetariërsbond. Vegetarisch: Goed voor mens, dier en milieu. Hier vindt u een lijst met vegetarische restaurants in Nederland opgesomd per provincie
  • The Secret Life of Plants. Peter Tompkins and Christopher Bird 1973 - New York ISBN 0-06-014326-6
  • Bhagavad Gîtâ van Orde - Anand Aadhar Prabhu
  • S'rîmad Bhâgavatam door Krishna Dvaipâyana Vyâsadeva
  • The Christ of India - Essene Christianity. The booklet The Christ of India, by Swami Nirmalananda.
  • Vegetarian Society
  • Vegetarisch Restaurant - Het Paradijs
  • De 3 V's In De Keuken: Online k ookboek met Vegetarische, Vedische en Veganistische recepten.
  • HP De Tijd 17-11-2006: Marianne Thieme - 'De tijd voor de dieren is aangebroken'
  • HP De Tijd 27-10-2006: Eten tegen kanker
  • Vegetarisma in Wikipedia - Nederland
  • Soja - Informatie over Soja en Sojaproducten
  • Heilige Koe Panir Een heerlijke vleesvervanger. Over de herkomst ervan, zelf panir maken plus recepten. Zie ook The only longlife ready to eat fresh Indian Cheese.
  • Universele rechten van de mens
  • De Ether Bestaat! Inleiding tot de Filognosie. Auteur: 2006 Aadhar - Enschede. ISBN 90-809832-2-5 / ISBN 978-90-809832-2-9
  • DVD: An Inconvenient Truth - Former Vice President Al Gore presents an eye-opening and compelling view of the future of our planet - and our civilization - in the Must-See documentary of the year 2006.
  • Problematiek van Magnetron Ovens.
  • Film "We Feed the World"- door Erwin Wagenhofer.
  • How to win an argument with a meat eater. Source:"Diet For A New America" by John Robbins.
  • Food for Life Video Presentation door Gauranga.org.
  • Carne Vale oder die Lust am Fleisch. Fernsehen - ''Wissen im WDR. Fleisch ist in Verruf gekommen: Ob Gewichtsbetrug durch Wasser im Fleisch, Medikamenten-Rücksünde, minderwertige Schlachtabfälle oder zuletzt Gammelfleisch, immer wieder erschüttert ein neuer Fleischskandal das Vertrauen der Verbraucher. Allein seit Herbst vergangenen Jahres sind mehr als 300 Tonnen verdorbenes Fleisch bei Produzenten und Händlern aufgetaucht. Kein Wunder, dass viele Menschen sagen: "Carne vale, Fleisch, lebe wohl." Quarks & Co zeigt eine Chronik des schlechten Geschmacks, erklärt, woran man verdorbenes Fleisch erkennen kann, was passiert, wenn man es verzehrt, und wie gesundheitsschädlich Gammelfleisch wirklich ist. Drei Experten machen für Quarks & Co den Frischetest und versuchen, den Unterschied zwischen einem Öko-Schnitzel und einem Billig-Schnitzel zu "schmecken". Quarks & Co erzählt auserdem die Geschichte des Hamburgers, stellt Aasfresser vor, für die Gammelfleisch eine Delikatesse ist, und geht der Frage nach, ob Vegetarier tatsächlich gesünder leben als Fleischesser.
  • Film: "Our Daily Bread". Ooit een machine gezien die in 15 seconden alle olijven uit een olijfboom weet te schudden? Our Daily Bread toont de plaatsen in Europa waar ons voedsel geproduceerd wordt. Van olijven tot biefstuk en van tomaten tot zout. Overal lijken loopbanden en machines het proces te bepalen. Mensen, dieren en gewassen hebben slechts een bijrol. De spraakmakende film won op het IDFA 2005 de Speciale Juryprijs. regie: Nikolaus Geyrhalter.
  • Paul dans sa Vie. Liefdevol portret van een 75-jarige boer die, wars van moderniteit, leeft in de natuur (uiterste westkaap van Normandië). De 75-jarige Paul Bedel leeft met zijn twee zussen. Alledrie zijn ze vrijgezel. Boeren verlieten de landbouw voor de elektriciteitscentrale, maar Paul bleef zaaien en maaien. Nooit ging hij met de moderne tijd mee, liever sleutelt hij aan zijn haperende machinepark: zijn hooibalenmaker stamt uit 1956, zijn roestige dorsmachine uit 1937. Een man levende naar het ritme van de Natuur. Zeldzaam in deze tijd! Toch komt ook voor Paul eens het moment om te stoppen. Een hartveroverende documentaire.
  • Innocar. The Innocar is the most recent development within Innosys Engineering. In order to demonstrate the engineering and building services Innosys Engineering can provide, a fully roadworthy electric-powered car is being designed and built.
  • Varkens in Nood - Je ziet ze niet maar ze zijn er wel!. Voer tot Nadenken - Wat iedere Nederlander moet weten over vlees en vis.
  • Pleidooi voor een duurzame Veehouderij: Einde aan de Georganiseerde Onverantwoordelijkheid. Een download als PDF is op de site beschikbaar.

Categorie: Artikelen | Nederlands | Auteur: Marja Langkamp


Deze pagina werd sedert 28 juli 2009 keer bekeken. \